• Français
 • Română
  • Recuperarea micilor creante in Franta

    

    

   images-4

   Care sunt modalitatile de recuperare a unei sume de bani, in acest moment?

    Recuperarea amiabila a creantei poate fi o alternativa.

   Modificarea articolului 1244-1 din Codul Civil permite executorului judecatoresc care a primit acordul creditorului si al debitorului asupra sumei litigioase, sa elibereze un titlu executoriu, fara nici o alta formalitate suplimentara.

   Acesta procedura va putea fi utilizata pentru creantele care nu depasesc 4.000,00 de euro, subliniind ca ea poate sa fie dematerializata prin folosirea unui sistem de comunicare pus sub supravegherea si responsabilitatea Camerei Nationale a Executorilor Judecatoresti.

   Procedura poate lua doua forme: fie creditorul si debitorul se inteleg asupra sumei si a modalitatilor de plata, fie executorul judecatoresc sau o societate de recuperari creante sunt imputernicite de creditor pentru a obtine plata voluntara a datoriei de catre debitor.

   In absenta unui acordului debitorului sau daca acesta nu isi respecta angajamentul luat, este necesar un titlu executoriu. Acest titlu este emis de catre judecator si va permite executorului judecatoresc sa oblige debitorul la plata.

   Cum se va desfasura noua procedura simplificata?

   In practica, va fi suficient sa sesizati executorul judecatoresc prin completarea unui formular in care sa descrieti natura litigiului si sa precizati suma solicitata.

   Executorul va avertiza debitorul si daca acesta recunoaste datoria, executorul va constata acordul partilor privind suma si modalitatile de plata.

   Executorul va emite apoi un titlu executoriu care ii va permite, daca va fi nevoie sa procedeze la executarea silita a acordului.

   Cheltuielile cu onorariul executorului judecatoresc sunt in sarcina creditorului.

   Este de precizat ca executorul judecatoresc competent este, pana la 31 decembrie 2016, executorul judecatoresc din raza teritoriala a Tribunalului de Mare Instanta (Tribunal de Grande Insance) in care debitorul isi are domiciliul.

   Incepand de la 1 ianuarie 2017, este competent executorul judecatoresc din raza teritoriala a Curtii de appel in care debitorul isi are domiciliul.

   Ce tip de datorii pot fi recuperate prin procedura simplificata?

   Este bine de stiut ca aceasta procedura se va aplica tuturor creantelor civile si comerciale si va cuprinde si datoriile consumatorilor, precum creditele de consum si creditele bancare.

    

  Comments are closed.