• Français
  • Română
    • Veniturile patrimoniale apartinand rezidentilor francezi muncind intr-un alt stat membru versus contributiile sociale franceze

      images

       

      Veniturile patrimoniale apartinand rezidentilor francezi care muncesc intr-un alt stat membru NU POT FI SUPUSE contributiilor sociale franceze – este principiil adoptat de catre CJE, in decizia din 26/02/2015).

      Curtea a judecat, in anul 2000, ca CSG si CRDS prezinta o legatura directa si suficient de pertinenta cu sistemul de securitate sociale, prin faptul ca au ca si obiect specific fie finantarea sistemului de securitate sociale, fie contributia la reducerea deficitului acestui sistem.

      Sa conclus ca, fiind vorba de persoanele mai sus desemnate, impunerea acestor contributii este incomptabila, atat cu interdictia cumulului de legislatii en materie de securitate sociala, cat si cu principiul liberei circulatii a muncitorilor si a libertatii de stabilire.

      In 2015, Curtea a fost interogata asupra aplicarii acestui principiu in cazul in care contributiile in cauza sunt prelevate asupra veniturilor patrimoniale si nu in cazul unei activitatii salariale.

      Curtea a declarat ca interdictia de cumul prevazuta de catre textele regulamentare nu este supusa exercitarii unei activitati profesionale si, astfel,  capata aplicare de o maniera independenta de originea veniturilor obtinute.

      In speta, reclamantul, in calitate de muncitor migrant, era supus regimului de Securitate sociala a statului in care muncea (Olanda), veniturile obtinute, fie ca proveneau din activitatea salariale sau generate de catre valorile imobiliare, nefiind supuse taxelor impuse de catre statul de residenta (Franta).

      In cazul contrar, ar fi fost vorba de o discriminare fata de persoanele care muncesc si rezida in Franta, avand in vedere ca ele sunt obligate sa cotizeze numai la sistemul de securitate francez.

       

    Comments are closed.