• Français
 • Română
  • Votul prin corespondenta la alegerile legislative

   bureau-de-vote-images-photos-gratuites-1560x1170

    

   Legea n° 228/2015 instituind votul prin corespondenta a fost promulgata de catre Presedintele Iohannis si publicata in Monitorul Oficial n° 866 di 15/11/2015.

   Chiar daca proiectul initial prevedea posibilitatea de a vota prin corespondenta la alegerile legislative, prezidentiale si europene, Legea n° 288/2015 permite acest mod de a vota doar pentru alegerile legislative. 

   Romanii din Diaspora au asteptat cu nerabdare in acesti ultimii ani, adoptarea unei legi instituind votul prin corespondenta, alternativa la votul clasic si rigid, in asa fel incat sa se permita participarea la vot a unui numar cat mai mare de alegatori, avand domiciliul/resedinta in strainatate. 

   IN PRACTICA

   Votul prin corespondenta va putea fi exersat numai in cadrul alegerilor legislative si este deschis alegatorilor romani avand domiciliul/resedinta in strainatate. Ministerul Afacerilor Straine are misiunea de a informa cetatenii romani de aceasta posibilitate. 

   Orice cetatean roman care doreste sa voteze prin corespondenta trebuie sa se inscrie in Registrul electoral, indicand ca doreste sa voteze in acest mod.

   Aceasta cerere scrisa trebuie depusa personal sau trimisav prin Posta la Ambasada sau Consulatul roman de care depinde. 

   Fiecare alegator va primi prin posta materialul de vot :

   • cartela de alegator personalizata, intr-un plic anonim, 
   • un plic pentru corespondenta
   • bulletin de vot
   • instructiunile pentru modul de votare. 

   In instructiunile de vot, se prezinta modalitatea in care alegatorul va retrimite corespondante purtand votul. 

    

  Comments are closed.